Kunst: gekleurd geluk

“Art washes away from the soul the dust of everyday life” 
Picasso schilder 1881 -1973

Wat een geluk: ‘Kunst’ of is kunst hét geluk en daarmee tevens de kunst van het geluk?

Kunstenaars ‘scheppen’ hun innerlijke beleving met een beweging naar buiten toe in een door hen gekozen vorm. Dans, schilderkunst, beeldhouwen, muziek, schrijven, toneel, ijs-of zandsculpturen, modeontwerpen, allemaal uitingen van harmonische, getergde of fantasievolle individuele binnenwerelden. Scheppend of herscheppend.In zwart-wit of kleur,van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Het gebruik van kleur geeft werk een extra dimensie. Een extra streek potlood of klodder verf in rood, zwart of geel geeft aan de kijker mee waar het nu werkelijk om draait in de wereld, door de ogen van de kunstenaar gezien.

De afgelopen jaren heb ik uit mijn liefde voor kunst en kleur diverse kunstenaars ontmoet. In een grote tandartspraktijk organiseerde ik ooit exposities uit verveling toen ik een bijbaantje had daar, mét succes! Via hun werk en een gesprek mocht ik vaak een diepere laag achter de kunstenaar zien waardoor ik deze vervolgens ook bij mijzelf kon aansnijden. Interaction implicit! Zelf volgde ik een aantal schilderlessen bij verschillende kunstenaars. Zo maakte Ik kennis met de diverse technieken en het werd mij al gauw duidelijk dat kunst niet ‘zomaar’ tot stand komt. Het is een proces van relflectie en doen, doen, nog eens doen, overdoen en blijven doen. Mijn geschreven woorden over de ontmoetingen met kunstenaars noem ik: ‘woordportretje©’, ik ‘schilderschrijf’ míjn perceptie over het werk en de maker.

Graag deel ik deze bijzondere ontmoetingen met de lezer. En net als bij kunst groeide mijn (schrijf)stijl ook in vorm mee door de jaren heen. Soms kon ik het werk of de kunstenaar niet doorgronden of had ik er weinig mee, dat zag ik dan terug als het niet vloeibaar ging. Zielsuitingen via kunst, liefde, schoonheid, drama en passie zijn vaak dé ingredienten voor heel goede kunst.

Teksten of stukken teksten mogen niet gekopieerd worden in welke vorm dan ook, dat begrijp je. Als woorden niet uit je eigen pen druppelen heeft het weinig eigen leeskracht.
Wil je zelf ook een woordportretje©?
Dat kan, mail me gewoon even: info@kleurenlicht.nl

Woordportretje van: (dit gedeelte is under construction)

Alice August de Meijer

Maja Boot – kunstenaar

Martha Bos – iconenschilder

Margreet Dekker – iconenschilder

Hans Hendrikse – reisfotograaf

Henk Koning – kunstenaar

Jaap Majoor kunstenaar

Marja Ormeling – kunstenaar

Theya Peekel-Schilt Kunstenaar †

Vion de Swart – kunstenaar

Stefania Vicaro kunstenaar

Elize van der Werff – kunstenaar