Scheiding

Begeleiding bij – Echtscheiding

Ieder jaar, in 2018 (bron:CBS) kregen ruim 30.000 minderjarige kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gingen. In 2019 telde Nederland ruim 440.000 eenoudergezinnen en werd 20 procent verzorgd door co-ouders. Het meest voorkomende is nog steeds een omgangsregeling. Ook komt bird -nesting voor, dit is een vorm van co-ouderschap waarin er één gezinswoning is waar de ouders wisselend verblijven.

Jongeren kunnen behoorlijk last hebben van de veranderde situatie.
Je ouders gaan scheiden maar jij splitst mee.

Twee voordeuren, twee vakanties, fifty-fifty ouders. Hoe doe je dat? Misschien moet je van school veranderen. Misschien is er ook minder geld. Je ziet je ouders minder. En in veel gevallen is er een nieuwe vriend of vriendin. Of je die nu aardig vindt of helemaal niet. Dat kan je een schuldgevoel geven.

Soms is scheiden beter, en soms ook niet. Dat het je leven verandert is zeker. Geen ruzie, geschreeuw of spanning meer, plotseling is het stil. Je bent iets kwijt maar toch ook weer niet. Als je bij de één bent mis je de ander en andersom. Je baalt ervan dat je ouders steeds lelijke dingen over elkaar zeggen. Je hebt één hart en twee ouders en je wilt niet kiezen. Je wilt ze niet verraden…maar je zit er wél mee. Je zegt dat het goed met je gaat maar je voelt je vreselijk…


Al die gevoelens in je, je maag in de knoop, je hart doet pijn
je kunt niet goed denken, paniek, het is één groot drama….

Wanneer kun je wat extra hulp gebruiken als het je zelf niet meer lukt om antwoorden of oplossingen te vinden?

  • Je wilt niet zeggen dat jij óók verdriet hebt want je ouders hebben het al zo moeilijk
  • Je kunt niet goed meer afspreken met vrienden of nog een teamsport spelen
    want je weet niet wanneer je wáár bent
  • Thuis wil je niet meer zijn
  • Je wilt  jezelf van binnen beschermen
  • Je kunt je gaan terugtrekken.
  • Je kunt in paniek raken want hoe moet het nu verder, komt het nog wel goed?
  • Je kunt jezelf de schuld geven van de scheiding
  • Je kunt angst krijgen, niet meer eten, boos zijn, agressief of ziek worden
  • Je kunt gaan drinken, blowen, stelen, liegen, de ene relatie na de andere hebben
  • Je verwaarloost je schoolwerk of studie omdat je denkt dat het toch niets meer uitmaakt, who cares?

En als het maar niet overgaat…..wat dan?

Je bent niet de enige die deze gevoelens heeft en ze zijn ‘normaal’ na een scheiding. Het is beter dat  je erover praat dan dat het verdriet jaren blijft sudderen in je.

Hoe voel jij  je?

Ik kan je begeleiden in het omgaan met de veranderingen, je gevoelens te vertalen en je gedachten op een rijtje te zetten.
Kleurenlichttherapie en een gesprek kan je helpen je boosheid zachter te maken, je angsten weg te nemen en de zon weer te zien schijnen.

Met een paar begeleidingen kun je de situatie al veel beter aan en leer je ook je gevoelens te vertellen tegenover je ouders zonder meteen in heftige emoties te schieten.

Ook als je ouders al langer gescheiden zijn en je hebt er nog of wéér last van dan kan een gesprek of een behandeling je terug op de rails zetten.

Ik werk met Familieopstellingen, NLP/RET/communicatietechnieken en een Amerikaans programma speciaal ontwikkeld voor kinderen van gescheiden ouders. 2020©