Hoogsensitiviteit

 Begeleiding bij Hoogsensitiviteit – HSP /HSS

Wat is een hoogsensitief persoon?

Kort gezegd is het een eigenschap die ongeveer 20% van de mensen heeft doordat hun zenuwgestel sterker is ontwikkeld, meer prikkels ontvangt en meer zintuiglijke indrukken van buitenaf moet verwerken dan ‘gewone’ mensen. Het wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd. Het is geen ziekte of lichamelijke afwijking het is zelfs een gave! Soms wel een lastige. De oorzaak ligt bij het ‘anders’ functioneren van de  hersenhelften.

De rechterhersenhelft – de creatieve gevoelsmatige intuïtieve kant –werkt harder dan de linkerhersenhelft – de mentale rationele wiskunde kant-. Ook heb je sterke impulsen vanuit je onbewuste instinctieve brein.

Wat kan het voor je betekenen het als je dit hebt?

Het betekent dat je als HSP de hele dag heel veel informatie uit je omgeving ‘oppikt’. Je hersens/zintuigen werken als een soort extra sterke ‘antenne’ daardoor kun je makkelijk overprikkeld raken. Je hebt meer tijd nodig om bij te komen van alles wat er bij je ‘binnenkomt’. Na het kijken van een tv-programma of na een feestje in een ‘slechte’ omgeving kun jij je nog lang heel ‘naar’ voelen. Je kunt gevoeliger zijn voor geuren, licht, geluid, giftige stoffen, bepaalde personen uit je omgeving of voor bepaalde voeding.

Je voelt het energiesysteem en de emoties van mensen die ze uitstralen veel beter aan. Je ‘ziet’ alles want je hoort, voelt, ruikt en ervaart de dingen als door een vergrootglas, negatief of positief. Je ‘verplaatst’ je letterlijk in een ander, soms lijkt het alsof je die ander ‘wordt’. Je zit dan in de ‘film’ van een ander.

Eigenlijk reageer je overal veel sterker op. Je hebt situaties eerder door, je kijkt ‘achter’ de dingen. Dat is handig voor als je bij de politie wilt gaan werken maar tegelijkertijd ook belastend omdat je vanuit je waarheid en zuiverheid wilt leven. Aan liegen, bedriegen en oneerlijkheid heb je een hekel. Sommige HSP-ers worden extra druk door hun ‘gave’, anderen raken uitgeput. Je zintuigen kunnen zelfs zo ontwikkeld zijn dan je soms paranormale eigenschappen lijkt te hebben. Niets vreemds, het is er gewoon. Maar het kan allemaal behoorlijk overweldigend zijn voor je of je kunt je er eenzaam door voelen.

Hoe kun je leren er mee om te gaan?

We onderzoeken tot welke groep hoogsensitieven je hoort. De rustige verlegen HSP die weinig risico’s neemt – de introverte -, of de drukke HSS – de extraverte – die steeds nieuwe afleiding zoekt, niet kan wachten en niet van routine  houdt, de ‘High Sensation Seeker’ ook wel ‘prikkeljunk’ genoemd. Je kunt een testje doen maar je weet zelf al dat je ‘iets’ gevoeligs hebt. http://www.hooggevoelig.nl/drupal6/100-vragen-hsp-test

Je leert het verschil te herkennen tussen de energie – de grenzen – van een ander en die van jou. Hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen het ‘leeglopen’ van je eigen energie. Zodat je kunt onderscheiden wat van jou is en bij jou hoort en wat van die ander is. Met Kleurenlichttherapie wordt de balans tussen de hersenhelften hersteld en word je goed ‘gegrond’. Dat wil zeggen dat de energie beter verdeeld wordt over je lichaam omdat je meestal toch teveel in je hoofd zit ga je je lichaam beter voelen.

Geniet van je gave je hebt een streepje vóór! Happy HSP life!  2020©

Kleurenlichttherapie  is geen vervanging voor reguliere geneeswijzen, psychologische hulp of medicatie maar werken aanvullend en verlichtend.