Nachtdienst: overbelicht ?
Uit een recent Amerikaans onderzoek onder 175.000 verpleegsters gedurende twintig jaar blijkt dat vrouwen, hoe langer ze een aantal jaren nachtdienst draaien, een hogere kans hebben op diabetes, suikerziekte.
Bij drie tot negen jaar nachtwerk gaat het om een verhoogde kans van 20 procent wat oploopt naar wel 58 procent bij twintig jaar en meer.
Mensen die nachtdienst draaien hebben meer behoefte aan suikers, energie, om wakker te blijven, dat verklaart ook dat nachtwerkers vaak wat dikker zijn. Het is bekend dat stress ook wel meespeelt als factor bij gewichtstoename of -afname. Nu is dit een Amerikaans onderzoek en de eetcultuur is daar doordrongen van suikers en vet in de vorm van XXL porties softdrinks en fastfood, op zich al een aanslag op je leven.
Als we kijken naar de biologische klok van ons 24-uurs rtime en de werking van het autonome zenuwstelsel, onze stofwisseling en de afgifte van het stresshormoon cortisol dan is wel duidelijk dat als we van de dag een nacht maken, ons systeem ontregeld wordt.
De aanmaak van het hormoon DHEA, dat een grote rol speelt voor een lang leven, gezonde lichaamsfuncties en het repareren van lichaamscellen, vindt plaats tussen 04.00 en 06.00 uur ‘sochtends, in rust wel te verstaan. In de Traditionele Chinese Geneeskunde,TCM, gaat men ervan uit dat ieder orgaanmeridiaan in ons lichaam een ‘rust’ en en ‘werktijd’ heeft. De energie in je lichaam beweegt zich door de meridianen, een soort netwerk. Zo weet iedere kroegganger wel dat na een avondje flink stappen en hij rond 03.00 uur wakker wordt dit te maken heeft met zijn alcoholiname, de levermeridiaan werkt namelijk het hardst tussen 01.00 en 03.00 uur. Die nadorst is een ander verhaal.
De universiteit van Utrecht onderzoekt of verpleegkundigen die ’s nachts werken vaker borstkanker krijgen, het onderzoek zou zich toespitsen om wélk aspect van het nachtwerk schadelijk is i.c.m. eet-en slaappatronen. Over licht lees ik niets hierbij, gaan de onderzoekers hieraan voorbij? Licht is dan ook een vak apart.
Interessant is dat Professor Abraham Haim, bioloog aan de Universiteit van Haifa, Israël, een onderzoek heeft gedaan, met de titel: ‘Light at Night’, naar de relatie tussen kanker, onze biologische klok en lichtvervuiling, overbelichting dus zeg maar. Zijn team concludeerde dat door het ‘uitschakelen’ van de nacht in onze moderne maatschappij, de productie van melatonine wordt onderdrukt waardoor het risico voor kanker toeneemt.
Het hormoon melatonine wordt geproduceerd gedurende het nachtgedeelte van onze 24-uur cyclus door de pijnappelklier in de hersens en is verbonden met ons dag/nacht en seizoenscyclus. De negatieve kant van continue licht ’s nachts, bleek uit zijn onderzoek, is dat er meer borstkanker voorkomt bij vrouwen en meer prostaatkanker bij mannen bij mensen die in een door deze 24/7 overbelichte omgeving wonen of werken.
Op Time Square New York zijn volgens Prof. Abraham Haim, de reproductiesystemen van de vogels door de overbelichting van alle neonreclame zo van slag dat ze continue doorbroeden. Dat die vogels daar nog willen zijn! Een truc die ook wel in de pluimveesector wordt gehanteerd om de produktie van eieren te verhogen maar dat staat niet op de doosjes met een, twee of drie sterren bij de Super. Met de kippen op stok, zo gek nog niet dus, smaken die eieren ook beter.
Over het effect, de geboortegolf, na de powercut in New York van 1965 zijn vele moppen zoals deze: We want Watt, we want Watt. Bij een powercut en het gebruik van LED en spaarlampen weet ik het zo net nog niet. De batterij van onze schermpjes kan lang dienst doen als verlichting.
Nog een, waarschijnlijk te vergeefse, tip voor alle E-reader en I-pad gebruikers, en dan de televisie er nog lekker bij aan ook, streng verboden na 21.00 uur s’avonds. Gevaar voor overbelichting, al was het alleen al om je relatie niet van de leg te laten zijn. “Schat, doe jij het licht uit”, het heeft wel wat en het is gezond!