Sungazing: natuurlijke Prozac?

“Voor niets gaat de zon op”. Hollands gezegde

GeZONdheid door kijken in de zon: Zonnekijken

Stel je voor: op je blote voeten in het gras en iedere dag iets langer op bepaalde tijden in de zon staren voor je gezondheid. Alle ziekten en vooral de psychische zouden als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Weg € 45 miljoen per jaar aan anti-depressiva. Het gaat zelfs nog een stapje verder. De bejaarde Indiër Hira Ratan Manek gebruikt deze methode, eet niet meer en drinkt enkel nog water en thee. De zonnekracht is zijn dagelijkse voedsel, hij ‘eet’ de zonne-energie met zijn ogen als de ultaviolette straling op zijn laagst is. Resultaat: langzaam maar zeker kom je als zonnekijker in een perfecte staat van gezondheid. Je humeur wordt beter en je energielevel wordt hoger. Iedere strandganger, terrasjesbezoeker én huisdier kan dit effect van de zon op ons al beamen. Negatieve gedragsaspecten zoals agressie en jaloezie kunnen verdwijnen en zelfs het afremmen en het mogelijk keren van ziekteprocessen zouden het geval zijn.

Voor de sceptici, de Universiteit van Pennsylvania en ook de NASA schijnen deze methode onderzocht te hebben vermeldde Space Daily ooit. http://www.spacedaily.com/news/food-03d.html  Door observatie van Manek werd bevestigd dat hij inderdaad 130 dagen zonder eten en alleen met water doorkwam. Alleen als je bij Nasa sungazing intypt komt er iets anders over de sun uit. Waanzinnig interessant die zon.  http://www.nasa.gov/  Alles lijkt onmogelijk tot het mogelijk blijkt zeker in de wetenschap. Nu gaat het mij niet om een man die door het gebruik van de zonnekracht geen voedsel meer nodig heeft maar meer om de helende werking van licht.

De zon is één grote voedingssupermarkt als was het alleen maar om het proces van fotosynthese. De lichtenergie wordt in de natuur gebruikt voor omzetting van koolstofdioxyde naar koolhydraten zoals glucose in plant en groente, ons voedsel. Wij eten een ‘lichtprodukt’. De zon wordt aanbeden en verguisd. Dat laatste in het voordeel van de zonnebrandcreme- en zonnebrilfabrikanten die vooral waarschuwen. Alles met mate en overdaad schaadt. Lichttherapeuten weten door wetenschappelijke gecontroleerde studies dat gekleurd licht toegediend via de ogen geneest. Zonder licht geen leven dat hoeft niet uitgelegd te worden. Het aanbidden van de zon is al zo oud als de mensheid zelf. De Inca’s offerden mensen aan de goden waaronder de zonnegod. De oude Egyptenaren droegen hoofddeksels met het symbool de zon en de Vrijmetselaars kennen het geheim van licht ook, stairway to heaven. Heaven is in dit geval je harde schijf, de hersens met de pijnappelklier als de controlekamer. Daglicht verhoogt het dopamineniveau en verbetert het zicht. Zonnekijken doet meer het maakt serotonine aan.

 

 

 

 

 

 

 

Licht is het geneesmiddel van de toekomst en waarom dan niet te beginnen met sungazen? Dat moet wel een beetje intelligent gebeuren want inderdaad als je deze methode verkeerd toepast kun je blind worden van in de zon kijken. Bovendien moet je een goede locatie vinden. Hoe bewolkter hoe langer kijken. Lees hieronder de Belgische handleiding van hoe je begint met sun gazen en wat weetjes.

Hoe zonnekijken

Ooit kreeg ik van de ABN AMRO bank een UV-meter als sleutelhanger. Weliswaar met een andere bedoeling en het zal je niet verbazen dat ik aan het sungazen geslagen ben mét bankmetertje. Nu is het met alles in het leven zo dat je moet volhouden. Dat was wel een puntje. In de winter ben je óf net aan het werk óf nog aan het werk als het licht of donker wordt. Het effect merkte ik wel ondanks dat ik het een beetje ‘eng’ vond, je weet maar nooit. Ron van Dijen, ervaringsdeskundige en ooit gedreven door chronische pijnklachten schreef er een boek over. Hij geeft lezingen, workshops en levert een beter instrument voor het meten van UV-straling, het UV-horloge. Voor wie het wil proberen of er meer over wil weten:  http://www.sungazing.eu/

Hira Ratan Manek heb ik eens ontmoet. In een Amsterdams zaaltje met een hoog gehalte aan sandaalbezoekers. Wat mij opviel was toen ik hem de hand schudde: het voelde ijskoud! Om er er zeker van te zijn dat het niet om de binnentemperatuur ging deed ik het na afloop nog een keer. Kijk, ik ben een lichtfreak maar handen behoren warm te zijn, eten heeft sociaal een betekenis en broodmagere mannen hebben niet mijn voorkeur. Dat licht geneest en bijdraagt aan ons welzijn daar is geen twijfel over mogelijk! Philips doet niet voor niets in licht, big business want we kunnen niet zonder en mijn cliënten zijn ook zeer tevreden.

 

 

 

 

 

 


Geplaatst

in

door