In 2011 won MetFarm de TEDxAmsterdam Award met hun verticale landbouwproject. Eerder ging PlantLab in Den Bosch al met eenzelfde techniek aan de slag. Het lijkt een oplossing voor het benutten van leegstaande kantoorgebouwen. Kostenbesparend op ‘foodmiles’, de kilometers die het transport van Keniaanse haricot verts moeten afleggen en wellicht op het aangekondigde voedseltekort in de wereld door de groeiende wereldbevolking.
Het is natuurlijk een enorm aanstormend probleemscenario hoe wij al die monden gaan voeden. Landbouwgrond wordt schaarser en dus duurder. Het grondwaterpeil zakt door intensieve lanbouw ook en de huidige methode is een aanslag op de drinkwatervoorziening. Het gesleep met voedsel over de globe naar de miljoenensteden is milieuonvriendelijk. Het idee is geweldig: kantoormoestuinen vers meteen van de stadsboerderij op tafel. Een groeiproces van 20 dagen voor een kropsla inplaats van 60 dagen. Geen verspilling van verskwaliteit door het lange kettingsysteem van oogst, distributie, aankoop en koelkast. Een combinatie van de toekomstvisie over zelfvoorzienende steden van de gebroeders Das en de hangende tuinen van Babylon. Wow!
Waarom blog ik hierover? Als lichttherapeut weet ik dat licht gesplitst in de onderlinge gollengtes elementen bevatten. Deze golflengtes bevatten zichtbaar en onzichtbare kleuren met bijbehorende eigenschappen. Onze wereld bestaat kortweg door de bocht gezegd uit waterstof, zuurstof, stikstof, koolstof in moleculen en mineraalverbindingen. Aarde, water, vuur, lucht en zonlicht. De basis voor alles in het leven. Het gaat hier over de relatie van licht tot ons voedsel zoals de natuur ons als mensen ter beschikking stelt om te kunnen leven. Geheel gratis.
De golflengte van groen licht representeert stikstof en van geel licht koolstof. Kleur geeft het groeistadium aan zoals de rijpheid. Kleur geeft ook de elementen aan die de bijbehorende golflengte vertegenwoordigd. Bij de groene golflengte overheerst bijvoorbeeld de elementen barium, thallium, radium. Bij de rode golflengte is dat ondermeer krypton, neon, cadmium. De kleur rood wijst ook op de aanwezigheid van bijvoorbeeld lycopeen, een anti-oxidant die in tomaten en rozebottels voorkomt. Die voedingstoffen hebben een functie voor ons lichaam. Fytonutriënten zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten. Deze stoffen hebben invloed op de gezondheid maar worden niet gezien als essentiële nutriënten. Het zijn bioactieve plantaardige stoffen die voorkomen in fruit, groenten, granen en andere plantaardige voeding. Die stoffen zijn gekoppeld aan het verminderen van het risico op ernstige chronische ziekten. Het verband tussen goede voeding en ziekte is al eerder aangetoond. Eet 2 porties fruit en groente per dag kennen we allemaal. Maar welke kwaliteit, waar groeide dit en onder welke omstandigheden?
Lees meer over plantaardige voeding en gezondheid http://www.nvvm.org/Macroartikelen/Macro71/ChinaStudy.htm
Hoe zit het nu? Zowel Plantlab als Metfarm kweken consumptiegewassen onder kleuren LEDlicht. Dit is niet het gehele volspectrumlicht dus alle kleuren die witlicht maken gelijk het zonlicht en alle elementen bevatten. Dit is gesplitst oftewel enkelvoudig licht. De planten worden gekweekt met water en nevel met toegevoegde chemische voedingstoffen. Ze groeien onder de combinatie van zichtbaar rood en blauw licht en waarschijnlijk iets van het onzichtbare infrarood licht voor de nabootsing van warmte die de zon anders verschaft. Voordeel: de plantjes kunnen niet verbranden en wellicht voorkomt deze manier van kweek ook schadelijke insectenplagen die hele oogsten kunnen laten verdwijnen. Ook het idee van bewust en economisch watergebruik is geweldig. Maar de groenten missen volgens mij ook wat en dat wat wordt hier chemisch geheel of maar ten dele aan toegevoegd?
Planten halen de meeste energie uit de kleurenlichten rood en blauw. Dat zijn de vertegenwoordigers van het waterstofatoom nr. 1 -het massagetal- en het zuurstofatoom nr. 7. Atomen waaruit de mens is opgebouwd bestaan uit deeltjes, lading en massa. Protonen, elektronen en neutronen die zijn weer postief, neutraal of negatief geladen. Wil je hier meer over weten lees dan eens wat over chemie en de wetenschapper Niels Bohr. Het atoomnummer is karakteristiek voor het element. Als je het atoomnummer weet dan weet je om welk element het gaat en dat kun je weer vertalen naar de enkelvoudige kleurgolflengte of naar een menging.
Een element bijvoorbeeld is een mineraal zoals Lithium, Potassium, Kobalt maar ook gassen zoals Argon en Hafnium. Nu kunnen wij niet naar de winkel gaan en zeggen: “doe mij een inhoudje Argon”. Wij kunnen wel mineralen in orthomoleculaire pilvorm kopen zoals zinktabletten bekend voor de Herpeslip en Lithiumtabletten gebruikt in de psychiatrie bij depressie als wij die stofjes missen. Gezondheid begint echter met inname en omzetting van voedsel. Kwalitatief hoogwaardig gekweekt voedsel onder licht wat alles bevat zoals het bedoeld is.
Jacob Liberman toonde al in zijn boek: “Licht de geneeskunde van de toekomst” aan dat enkelvoudig licht nadelig was voor de groei van planten. LED licht bestond toen nog niet voor landbouwtoepassingen. Inmiddels is de kennis hierover wel en het gebruik van LED met een enorme technologische snelheid in ontwikkeling toegenomen. Er zijn nogal wat uiteenlopende ideeën over de toepassingen van deze moderne verticale landbouw groeirevolutie en wat betreft de toekomstige explotatie hiervan. Voedselvoorziening op wereldniveau is namelijk ‘booming’ waar veel economische belangen aan hangen.
Foto: enkelvoudig licht en de groei van planten
Als wij voedsel in deze vorm gaan kweken is mijn zorg dat wij straks ondanks toevoeging van goedgekeurde chemische voedingsstoffen als een soort Pokon, nog grotere mineraaltekorten krijgen dan ik al regelmatig tegenkom in mijn praktijk. Ons voedsel zal ons dan niet meer alle fytonutriënten voor onze gezondheid verschaffen doordat het gedenaturaliseerd wordt. Technisch zal wellicht uitgelegd worden dat dit wél het geval is. Ieder weldenkend mens en ook wetenschappelijk onderzoek bewijst dit, weet dat onze gezondheid met goede voeding begint, liefst biologisch. Kirlian fotografie heeft bewezen dat het elektromagnetische veld, de uitstraling of lichtkracht, van biologisch gekweekt voedsel vele malen sterker is dan van industrieel gekweekt en bewerkt voedsel. De levenskracht die wij dan binnen krijgen is anders.
So what, zullen mensen denken die ook instantsauzen en kant-en klaarpaketten in poedervorm kopen om een ‘wereldmaaltijd’ of jellypudding op tafel te zetten, als het maar smaakt nietwaar? Je hebt dan geheel chemisch gegeten met een uitgekiende formule aan toegevoegd zout, suiker en smaakstoffen voor de ‘beleving’. Nu doen astronauten inmiddels het maanden op voedsel in poedervorm en ook ondervoedde en verzwakte mensen worden zo bijgevoed. Leven doen we er wel op. Toch zijn wij niet in een laboratorium geboren. Het kan maar is het de bedoeling? Zo ook met lichtgroenten.
De tandarts en kaakchirurg Weston A. Price reisde in begin van de 20ste eeuw de hele wereld over om de geheimen van gezonde mensen te ontdekken. Zijn grootste ontdekking was, en beschreven in zijn boek ‘voeding en fysieke degeneratie’, de negatieve gevolgen voor de gezondheid van moderne bewerkte voeding. Cariës deed zijn intrede bij natuurvolkeren zodra zij overstapte op ‘Westerse’ voeding. Een goede gezondheid begint namelijk bij een goede stofwisseling en dat begint weer met goed voedsel die essentiele voedingstoffen bevatten.
Zullen de nieuwe ‘lichtgroenten’ zoals gekweekt gaan worden in ‘Urban farming’ of verticale landbouw hier ook aan kunnen voldoen? Het is een andere tak van voedselsport net zoals de ‘groene’ supermarkten aan een consumentenvraag voldoen. “Jongen, eet je wel goed”? Onze moeders en grootmoeders wisten waar ze het over hadden. André Kuipers geniet vast ook weer meer van een vers eitje van een buitenkip na een verblijf in de ruimte. Een rondleiding bij Plantlab of Metfarm met uitleg zou mijn zorg misschien kunnen wegnemen. Liefst samen met Prof. Dr. Martijn B. Katan http://www.mkatan.nl/ onze voedingswetenschapper, want misschien klopt het maar ten dele wat ik hier schrijf. Er zit verschil en ook in mening, tussen volwaardig, onvolwaardig en (g)een gevaar voor de vollksgezondheid in voeding. Het zijn net diëten daar bestaat ook veel controversie over.