Zwart-Wit en Zebrastrepen

Onderzoekers uit Hongarije en Zweden ontdekten dat het zwart-witte patroon, in werkelijkheid diep bruin, van zebra’s ervoor zorgen dat de bloedzuigende paardenvliegen zich niet tot de dieren voelen aangetrokken. Dat komt omdat het licht daarvan in horizontale golven afkaatst. Er werden een aantal testen met neppaarden, witte, zwarte en gestreepte borden gedaan.

De paardenvliegen of dazen voelden zich het meest aangetrokken tot de donkergekleurde paarden, levende en nagemaakte. Het zwart-wit patroon is dus een natuurlijke vorm van camouflage. Een groep zebra’s kan hun natuurlijke vijand koning leeuw misleiden doordat het gezamelijke patroon op een rij dan letterlijk ‘danst’ voor zijn ogen. Knap gezichtsbedrog van de natuur! Door hun snelheid en wendbaarheid kunnen de dieren zo ontkomen.

In de jaren ’60 werden wel zwart-wit gestreepte snel ronddraaiende cirkels gebruikt om in een psychedelische staat te komen. Hippies wisten al hoe gebruik te maken van de natuur. Ook in de mode waren deze patronen een tijdje ‘booming’ bij ontwerpsters zoals Mary Quant. Wie bij de media werkt kent het gebod om geen streepjes en ruitjes te dragen op camera, het beeld vervormt dan. Zwart en wit zijn geen echte kleuren. Zij worden achromaten genoemd. Zwart absorbeert al het licht, wit kaatst al het licht terug naar de omgeving.

In de kleurenleer staat wit o.a. voor zuiverheid, openheid, genezing, vrede maar ook voor isolement en steriliteit. Zwart betekent o.a. rouw, artisitiek, afsluiting, mystiek, de dood, en kracht. “Elke kleur, als het maar zwart is” zei Henry Ford. Zwart-wit denken brengt je niet verder, bekijk het eens van een andere kant. Of zoals Frank Boeijen zingt: denk niet wit, denk niet zwart maar in de kleuren van je hart!

 

 

 

 

 

 


Geplaatst

in

door

Tags: