Koninklijk paarsblauw en goud

“Een kleur zegt zoveel meer als duizend woorden”

Het is voorbij Koninginnedag 2012. En de vraag van iedereen: “wat dragen ze, is beantwoord”. Kleur is een bijzondere boodschapper waar vele labels aan wordt gehangen. Zo hoorde ik stylist Mike de Boer zeggen dat het ‘Beatrix- blauw’ zou betekenen, quote: “ik ben open”. Waarschijnlijk een afgeleide van de algemene klok omdat de kleur blauw vooral als ‘de’ communicatiekleur bekend staat bij de grote massa. Hare Majesteits outfit was echter paarsblauw, duidelijk te zien in het ruchje gemaakt in een changeant stof oftewel met wisselende twee-kleurige weerschijn. Altijd handig mijn textielachtergrond!  Het zijn beide “koele” kleuren. Paars is het samenvoegsel van blauw met een tikje rood. Bij paars zijn de grenzen niet zo duidelijk, er is een doorloop in diepte van magenta, violet en purper.

Paars werd in de Middeleeuwen gewonnen uit een klier van de purperslak, die een gele stof uitscheidde en meteen paars kleurde doordat er zuurstof en zonlicht bijkwam. Het was een tijdrovend en duur proces om een paar gram, in diepte van tint variërende, kleurstof uit duizenden verschillende soorten slakken te winnen en daarom slechts weggelegd was voor koninklijke personen en hoge ambtsdragers. Paars, “Persum”, in het Latijn dat donkerblauwe stof of kleur betekent werd vooral gebruikt voor wollen koningsmantels.

Kleur heeft een positieve en een negatieve pool. Blauw staat ondermeer voor waarheid, authoriteit, heling, het woord, vrede, de verbinding tussen hoofd en hart, kalmte, integriteit, zelf-discipline, controle. Blauw geeft rust en helpt je door je problemen heen. Blauw denkt stil, kritisch en diep na. Blauw voegt aan liefde wijsheid toe. Ambassadeurs zijn blauw. Blauw compenseert en laat zien dat ook in zware tijden waarin geen verandering kan worden gebracht toch iets positiefs in is te vinden. Blauw bekijkt alle aspecten en aanvaardt wat er niet te veranderen is. Blauw mag oppassen dat het niet de vrede wil bewaren voor alles, te afstandelijk of koel wordt. Het is de kleur tegen nervositeit en stress en voor zo een feestdag dus goed gekozen.

Paars is de koninklijke straling, waardig, visionair, menselijkheid, de aristocratie van de geest en boezemt ontzag in. De vriendelijkheid van paars wordt nooit met zwakheid verward en werkt het liefst alleen. Paars is inventief, evenwicht en bescheidenheid. Soms offert het zichzelf op in belang van de gemeenschap zonder slachtoffer te zijn maar als leider en begrijpt dat dit de prijs is. Paars is een leraar maar ook te vinden in de wandelgangen van macht. Paars is waarlijk groot. “Wees dan voorzichtig als slangen en argeloos als duiven” zegt Matteüs 10:16.

Blauw houdt niet van opschudding en zo komen we bij goud want die kleur doet dat wel.

Het kan toeval zijn of een uitgekiend psychologisch kleuradvies wat betreft de keuze van Prinses Máxima voor goud met het oog op de aanloop van het aankomende koningschap van haar man. Michelle Obama droeg ook goud bij de inauguratie van haar man, de huidige president van Amerika, Barack Obama in 2009.

Goud staat voor vertrouwen, vitaliteit, toekomst, triompf, goud is louter zichzelf. Goud neemt de feiten gauw op, kan wijsheid overbrengen en is een goede raadgever. Ook een rol die beide vrouwen aan de zijde van deze mannen vervullen. Goud is vergiffenis, als we misstanden uit het verleden niet vergeven blijven ze ons kwetsen. Het is de kleur van het aureool dat aangeeft dat je je boven de beproevingen hebt verheven. En dat heeft Máxima zeker. Goud weet wat we in het leven nodig hebben en verlangt geen geloof. In verschillende alternatieve geneeswijzen wordt goud gebruikt als een medicijn. Het vertegenwoordigt ook rijkdom en betekent  ‘ik ben’, vreugde en geluk. Goud dient spaarzaam gebruikt te worden want het kan gauw omslaan in de negatieve pool van de eigen loftrompet blazen en bevoorrechting. Het werkelijke innerlijke goud is een verrijking. Goud is het volgen van de leider in het vertrouwen dat deze ons ergens naartoe zal leiden.

Het zwart van de strik op de jurk kan vertaald worden als symboliek voor wat prinses Máxima wil communiceren. Zwart beschermt, bedwingt, beheerst en rouwt, dat kan verwijzen naar het ongeluk van Prins Friso, een zwarte familiegebeurtenis. Zwart is het einde en zwijgt, het laat je op eigen benen staan. Zwart zegt: ik wil alleen zijn. Met zoveel media-aandacht echt te begrijpen. Samen met het goud wat zegt: “en ze leefden nog lang en gelukkig” een vrouwelijke keuze met een duidelijke boodschap. Voor kleurtherapeuten en colour coaches zoals ik teminste wel. En wat betreft Máxima haar rol als aanstaande koningin: een betere kan Nederland zich niet wensen. En hoe weet je wat de uitkomst is voordat je ergens aan begint? Vertrouwen de kleur van goud. Kun je je afvragen waarom gouden sieraden nu en masse worden opgekocht omdat deze economische wereldcrisis mede wordt veroorzaakt door gebrek aan vertrouwen, in elkaar dus in onszelf. Goud gelooft niet, Goud wéét!

“Kom naar de rand” zeiden ze. Ze zeiden: “we zijn bang”. “Kom naar de rand” geboden ze. Ze kwamen. Ze kregen een duw en ze vlogen weg. Guillaume Apollinaire.

Geen gemakkelijke opgave om een koningspaar te zijn. For better and for worse.
Alle lof.


Geplaatst

in

door