De Geheimtaal van Kleuren

” Intens leven vraagt lef om kleur te bekennen, om jezelf te zijn. Vandaag is zo’n dag. ”

Als Kleur en Licht therapeut hoeft het woord ‘kleur’ maar ergens genoemd te worden
en mijn voelsprieten richten zich op. Niets zo verwarrend en veelzijdig als al die uitleg over  ‘Kleur’.

Zo zijn er tig kleursystemen over verf, styling, make-up en uitstaling, cultuurgebonden kleuren of kleurpsychologie. Een reis langs de regenboog van alle energiecentra in je lichaam, persoonlijkheidsystemen, management- en teambuilding met kleur als aanwijzer, betekenisgevend of helemaal niet.

Het zijn methoden en modellen om tot inzicht – dus uitzicht – te komen, veelal op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of alternatieve geneeswijzen. Nu is kleur een archetype, het zit in ons biologisch evolutionair systeem ingebakken. Intuïtief weten wij dat de kleur rood gevaar betekent en de kleur groen rust. Het zijn de verborgen codes van human nature. Van buiten ons tot binnen in ons.

 

 

 

 

 

Zo heb ik een boekenkast vol met kleurvisualisaties, kleur in architectuur, kleur in mode, kleur in kunst, kleurpsychologie, kleur in genezing, kleursystemen, kleur in marketing, kleurenergie, name it en ik heb het of bestudeerd. Ook de vleug esoterische kleurbetekenis ontbreekt niet. Kleur is zalig. Er zitten grote lijnen in de uitleg op elk gebied maar ook daar vindt de verwarring plaats; kleur en de betekenis in pigmenten is anders dan de werking in licht. Je moet het maar weten. En waar zet je het voor in? Dat vergt studie en kennis.

Counselors gebruiken veelal kaarten als afsluiting van een sessie zodat de cliënt nog even een hart onder de riem wordt gestoken of inzicht krijgt in wat er zich heeft afgespeeld. Een soort reminder om een ‘íssue’  te laten  ‘índalen’. Op Kleurgebied was er in het Nederlands op kaartgebied weinig te krijgen.Tot nu.

Vandaag kreeg ik een cadeau van uitgeverij Koppenhol www.koppenholuitgeverij.nl
Dé uitgever van kaartensets voor persoonlijke ontwikkeling, afdeling esoterie. De kaarten zijn ontworpen door Inna Segal, www.InaSegal.com, een Amerikaanse Intuïtieve healer die net als ik met energie en bewustzijn werkt en ook met kleur, een natuurlijke frequentie die ons allemaal aangaat en helend werkt.

Snoepgoed is het. Deze glanzend vormgegeven Kleurkaarten met visualisaties. Beelden zijn er eerder dan woorden. De kaarten geven uitleg over de helende werking van kleur met informatie hoe jij die kleur kunt gebruiken om beter in balans te komen.

Vooral anders is de kleuruitleg van de metalen; brons, zilver, goud, ze zijn treffend. Dat zilver en goud een genezende werking hebben is bekend uit de antroposofische geneeswijze en ook in India was het de gewoonte een stukje goud in water te leggen en dat daarna te drinken. Je kunt het visualiseren. De kleurbetekenis van vruchten; watermeloen, wat hier voor je innerlijke kind staat, laat het spelen! Mandarijn, kersen, citroen en perzik, niet zoetsappig maar wat het duidt weten we eigenklijk al wel deep down. Wat te denken van het ultieme vrouwenafrodisiac; chocolade als kleur die toegang geeft tot je schaduwkant. Of de verwijzing van kleureigenschappen naar bloemen; lavendel, roos, ja natuurlijk de liefde !  De edelstenen saffier, jade die je aanspoort actie te ondernemen of smaragd, om agressie op te lossen of je gebroken hart te lijmen.

Zwart, wit, zilver, eigenlijk geen kleuren maar allen met een functie. Parel wat voor persoonlijke integriteit staat, daar kunnen veel bestuurders wel wat van gebruiken!  Amber verwijzend naar de kleur van barnsteen gelijk aan je creatieve talent, in deze methode. Je vindt het allemaal in de kaarten met uitleg, oefeningen en affirmaties. Aan de slag dus!

Mijn favoriete top 3?

 

 

 

 

 

 

 

 

Cerise. Betekenis: Leef een bijzonder leven


:

 

 

 

 

 

 

Chocolade. Betekenis: versterk je lichaam en ziel

Zilver: Betekenis: wees standvastig

De oefeningen en affirmaties verklap ik niet, veel te leuk en doeltreffend.!

Nu jij !  Welke kleur heb jij nodig om in balans te komen of om te groeien?
Eet het, draag het, adem het, oefen het, be it!


Geplaatst

in

door